Process Mining

Wat is Process Mining?

Wat is process mining en waarom is het belangrijk?


Process mining is een techniek om het verloop van bedrijfsprocessen in kaart te brengen en te analyseren met behulp van data uit systemen en applicaties. Met process mining kun je zien hoe een proces er daadwerkelijk uitziet, welke stappen er worden uitgevoerd, hoe lang ze duren, wie ze uitvoert en wat de resultaten zijn. Zo kun je objectief en op feiten gebaseerd inzicht krijgen in de prestaties, knelpunten en verbetermogelijkheden van je processen.


Process mining is geen nieuw soort rapportagetool, maar een analysetechniek die je helpt om de grondoorzaak van een probleem te vinden en aan te pakken. Het verschil met rapportagetools is dat process mining niet alleen informatie geeft over de uitkomst van een proces, maar ook over het verloop ervan. Je kunt dus niet alleen zien wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.


Process mining maakt gebruik van event logs, oftewel digitale vingerafdrukken die systemen registreren bij elke handeling die wordt verricht. Deze event logs bevatten informatie over het tijdstip, de case, de activiteit, de uitvoerder en soms ook de duur en het resultaat van de handeling. Door deze event logs te combineren met behulp van speciale software, kun je een visueel overzicht krijgen van het proces en de variaties daarop.


Een voordeel van process mining is dat het proces wordt gevisualiseerd op een toegankelijke en begrijpelijke manier. Je kunt in één oogopslag zien wat de happy flow is, oftewel het proces zonder verstoringen, en wat de afwijkingen daarvan zijn. Je kunt ook zien waar de bottlenecks zitten, waar de doorlooptijden te lang zijn, waar de kwaliteit te laag is of waar de kosten te hoog zijn.


Process mining kan je helpen om je processen te optimaliseren en te innoveren. Je kunt process mining gebruiken om:


- De huidige situatie van je processen te analyseren en te benchmarken.

- De gewenste situatie van je processen te ontwerpen en te simuleren.

- De verbeteracties voor je processen te implementeren en te monitoren.

- De effectiviteit en efficiëntie van je processen te vergroten en te borgen.


Process mining is dus een krachtige techniek om je processen te verbeteren op basis van data. Het geeft je een objectief, volledig en actueel beeld van je processen, waardoor je betere beslissingen kunt nemen en meer waarde kunt creëren voor je klanten, medewerkers en stakeholders.


Reactie plaatsen